АТБ участва с лекции в Академията по лични финанси и инвестиране

На 12 октомври стартира третото издание на първата в България цялостна Академия по лични финанси и инвестиране. Академията се организира и провежда екипа на SmartMoney.bg. Темите са разделени в няколко модула и представят различни възможности за използване на собствени средства с цел повишаване на личното благосъстояние и дори постигане на финансова независимост. Сред тези теми фигура и търговията на финансовите пазари.

В средата на лятото, колегите от SmartMoney.bg се свързаха с Асоциацията на Трейдърите в България и ни предложиха да се ангажираме с лекциите, посветени на борсовата търговия. На пръв поглед за нас като трейдъри тази задача изглежда твърде лесна, но в действителност да се говори пред аудитория от неспециалисти е доста по-трудно, отколкото пред хора, с които ползвате една и съща терминология. В същото време, задачата е и много отговорна, защото начинът, по който се представят истините за финансовите пазари, може да се окаже от решаващо значение за бъдещото развитие на някои хора.

Financial Reporting

Първата лекция има за цел да направи въведение в online търговията на финансовите пазари. Тя е посветена на необятната тема за виртуалната търговия с реални пари. Когато стане въпрос за финансови пазари, хората обикновено го асоциират с Форекс. Валутната търговия обаче е само една планета от галактиката с финансови инструменти, които могат да се търгуват от всяка точка на света. В качеството си практикуващ трейдър, лекторът ще ви разкаже за всеки един от компонентите, които участват в борсовата търговия – пазари, инвестиционни посредници, компютърни платформи и основният фактор с най-голяма заслуга за постигането на успех – човекът пред монитора. Идеята е да се представи обективна информация от първа ръка и на основата на възможностите и особеностите на тази специфична дейност курсистите да преценят дали ще приемате предизвикателството на борсовата търговия.

Следващата лекция е посветена на риска и психологията, които с право се считат като решаващи за постигане на успех. И докато пазарът е един и същ за всички трейдъри, дълготрайни положителни резултати постигат една малка част от пазарните участници. Всички действащи трейдъри знаят, че именно в тези два субективни фактора се корени причината за това.

Отделни лекции са посветени на особеностите на техническия и на фундаменталния анализ, които са в основата на взимането на търговски решения и които са задължителната основа, върху която стъпва всеки трейдър. Тук може би се корени и най-нелицеприятният факт в трейдърската работа, а именно, че сигурен анализ няма!

Повече за Академия по лични финанси и инвестиране можете да прочете в сайта на SmartMoney.bg.