АТБ стартира кампания „Търгувай отговорно!“

Благодарение на информационните технологии, търговията на финансовите пазари е изключително достъпна и всеки желаещ с лекота може да започне да се занимава с трейдинг.

Имате много начини да се научите как да търгувате на финансовите пазари:

  • интернет предлага безкрайно море от информация;
  • всички брокери организират безплатно обучение за своите клиенти;
  • десетки школи и учители преподават срещу заплащане, усвоените от тях търговски умения;
  • съществуват и голям брой книги от български и чуждестранни автори.

Въпреки изобилието от информация и търговски стратегии обаче,  дългосрочният успех се удава само на малцина от трейдърите. И причината за това НЕ е в недостига на знания, а в недостатъчен контрол върху собствените търговски действия.

Като хора, които реално търгуваме на финансовите пазари, ние от Асоциацията на трейдърите в България отлично знаем, че отговорната търговия е от решаващо значение за постигането на дълготраен успех. Именно затова решихме да проведем кампания,  за да може нейното послание „Търгувай отговорно!“ да се възприеме и приложи от всеки български трейдър.

Търгувай отговорно!

Кампанията „Търгувай отговорно!“ е фокусирана върху три основни направления:

  • контролиране на риска;
  • поставяне на стоп;
  • въздържане от овъртрейдинг.

Всеки знае важността на всяко едно, но малцина са тези, които трайно ги прилагат в своята търговия. Точно обратното – известни са случаи, когато трейдъри губят големи суми пари заради подценяване на някое от тези правила.

Безотговорното търгуване НЕ е недостатък в обучението на трейдърите. Причината за самоубийственото поведение на пазара се корени единствено в нашата психика. Изглежда, че егото на всеки от нас постоянно ни нашепва, че сме по-големи от пазара, а това подмолно ни кара да стенем непредпазливи и дори безразсъдни към собствените си пари.

Стереотипите в поведението са изключително устойчиви срещу промяна и затова е необходимо изключително упорито да работим върху себе си, за да изкореним тези от тях, които подкопават нашия успех.

Специално за кампанията сме създали сайт „Търгувай отговорно!“. В него като отделни теми са разработени трите основни фактора на отговорната търговия, а важността на всяко едно от тях ще намери потвърждение в мненията на реални български и чуждестранни трейдъри. Ще търсим всестранна подкрепа за популяризиране на посланието „Търгувай отговорно!“, а всеки трейдър е поканен да сподели своя личен положителен или негативен опит.

Убедени сме, че за да се подобрят резултатите,  които трейдърите постигат, трябва да се започне именно с изкореняване на безотговорната търговия. Именно поради тази причина считаме, че кампанията „Търгувай отговорно!“ е решително действие в правилната посока.